T: 06-19878210 | E: mail@ontspannenverbouwen.nl
T: 06-19878210
E: mail@ontspannenverbouwen.nl

Comfortabel en klimaatneutraal wonen zonder gasaansluiting?

Afgelopen weken werd via verschillende media bekend dat het kabinet zich wil committeren aan de eerder gemaakte klimaatafspraken, waarmee de CO2 uitstoot in 2050 gereduceerd moet zijn tot 0. Om dit te realiseren kunnen we dan alleen nog maar gebruik maken van hernieuwbare energie (zonne- en windenergie), waarmee we afscheid moeten nemen van fossiele brandstoffen als gas en aardolie.

Gelukkig hebben we nog 33 jaar de tijd om te zorgen alle woningen geschikt worden om zonder gasaansluiting te kunnen functioneren, waarbij we geen comfort in willen leveren. Hoewel 33 jaar nog een lange periode lijkt, en de kans groot is dat je over 33 jaar niet meer woont in je huidige woning, zijn er toch een aantal zaken die de komende tijd al gedaan worden om je gasverbruik te verminderen, waarmee je direct je energiekosten verlaagt.

Isolatiemateriaal Energie besparen

Wat kun je nu al doen?

  • Moet het buitenschilderwerk gedaan worden, kijk dan gelijk of er nog ramen met enkel glas in de woning zijn. Zo ja, vervang deze dan door dubbel glas. Dit kan tegen laag BTW tarief en je kunt hiervoor gebruik maken van een subsidieregeling.
  • Is het dak aan vervanging toe, zorg dan dat het nieuwe dak goed geisoleerd is. Ook hiervoor kun je gebruik maken van subsidie.
  • Wanneer je een aanbouw of uitbouw laat plaatsen, zorg dan dat deze goed geïsoleerd wordt en check of het dak hiervan geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij het laten plaatsen van zonnepanelen is het nog steeds mogelijk om de BTW terug te vragen (wat neerkomt een korting van 21%)
  • Een CV ketel gaat ongeveer 15 jaar mee. Moet deze vervangen worden, kijk dan naar de mogelijkheden voor een warmtepomp of een zonneboiler. Ook hiervoor is komend jaar subsidie beschikbaar, waardoor de investering redelijk snel terugverdiend kan worden.

Het is lastig te voorspellen hoe de energieprijzen zich de komende jaren gaan ontwikkelen en welke innovaties er komende jaren nog op de markt komen om het gebruik van gas te beperken.

Mocht je verbouwplannen hebben en daarmee ook energie willen besparen, neem dan contact op.