T: 06-19878210 | E: mail@ontspannenverbouwen.nl
T: 06-19878210
E: mail@ontspannenverbouwen.nl

Hoe overleef je een verbouwing – 10 belangrijke tips

Wanneer je wel eens een verbouwing hebt meegemaakt weet je dat dit beste een stressvolle periode kan zijn. Allemaal vreemde mensen in je huis die veel herrie maken en zaken nooit zo schoon achterlaten als dat je zelf zou willen. Daarom hieronder een lijst met tien tips om de verbouwing soepeler te laten verlopen. Helemaal perfect zal het nooit gaan, maar de juiste voorbereiding en verwachtingen zorgen ervoor dat je beter overzicht houdt en de verbouwing of renovatie soepeler loopt dan je van tevoren had bedacht.

1. Bereid je goed voor

Een verbouwing heeft vaak een behoorlijke impact op je woning en daarmee ook op je dagelijkse leven. Mogelijk heeft het huis een tijdje geen badkamer, of functioneert de keuken of verwarming niet. Wees hierop voorbereid en zorg dat je van tevoren alvast over oplossingen nadenkt. Een klein afwasje kan bijvoorbeeld prima in de badkamer en met een campingkookstel kun je ook een eenvoudige maaltijd bereiden. Met een oventje of magnetron (bijvoorbeeld van marktplaats) erbij gecombineerd met wat opwarm maaltijden en/of pizza’s kun je het wel even zonder keuken uithouden. Bedenk zo verschillende scenario’s om de ontbrekende functies van je huis op te vangen.

Voorbereiding architect

2. Zorg dat alle belangrijke keuzes vooraf gemaakt zijn

Niets is vervelender dan tijdens een verbouwing nog bezig zijn met het uitzoeken van een keuken, of nog een beslissing moeten maken over het wel of niet nemen van een houten vloer. Zorg daarom dat je al de tijd neemt om de belangrijke keuzes al te nemen. Dit voorkomt dat je keuzes moet gaan nemen omdat anders de planning van de verbouwing in gevaar komt. Bovendien zijn de grote uitgaven dan bekend voordat je aan de verbouwing begint, waardoor de kans op grote verrassingen in het budget veel kleiner is.

3. Houd vast aan gemaakte afspraken

Het is belangrijk om tijdens een verbouwing vast te houden aan gemaakte afspraken. Heeft een installateur in de offerte aangegeven dat hij de leidingen in de muur wegwerkt, neem dan geen genoegen met leidingen die over de muur lopen. Bedenkt de elektricien andere plaatsen voor je stopcontacten dan dat je zelf had bedacht, wijs hem hierop en laat het aanpassen, tenzij zijn alternatief beter is. Hiervoor is het wel zaak om regelmatig te controleren of alles volgens afspraak opgeleverd wordt en afwijkingen direct te melden. Als een muur eenmaal gestuukt en geschilderd is, is het een stuk lastiger om een stopcontact nog te verplaatsen.

4. Wees flexibel

Dit lijkt tegenstrijdig met voorgaande tip, maar enige flexibiliteit is wel wenselijk. De meeste bouwprofessionals proberen redelijk goed te plannen, maar een tegenvaller in de voorafgaande klus kan er zomaar voor zorgen dat ze een dag later beginnen. Raak hierdoor niet in paniek, maar wees flexibel. Probeer ook mee te werken als een vakman een keer een avond of zaterdag door wil werken om de planning te halen, het is uiteindelijk in je eigen voordeel dat deze mensen voldoende tijd hebben om het werk af te maken. Ideaal is het niet, maar een mooi huis weegt dan wel op tegen iets minder privacy doordat er in het weekend nog een ‘vreemde’ vakman in je huis loopt.

5. Doe niet teveel dingen zelf

Het lijkt altijd makkelijk geld te besparen door een aantal werkzaamheden zelf uit te voeren en wanneer dit lukt kun je daarna ook vol trots genieten van het eigenhandig gemaakte resultaat. Wel kan zelf klussen veel stress en frustratie met zich meebrengen, niet alles gaat zo makkelijk als het er op TV uit ziet. Beperkt daarom je eigen inbreng tot een paar klussen waarvan je vrij zeker weet dat je ze zelf (al dan niet samen met een handige vriend, broer of zwager) uit kunt voeren. Bij voorkeur ook nog klussen aan het einde van de verbouwing, zodat de stukadoor niet staat te wachten tot je eindelijk de gipsplaten tegen de wand hebt geschroefd.

Beyerincklaan-1

6. Houd ruimte in je planning en budget

Een strak geplande verbouwing is in theorie erg mooi, maar wordt lastig als een van de onderdelen toch iets langer duurt dan gepland. Dan moeten alle andere onderdelen opschuiven en die flexibiliteit is niet altijd aanwezig. Houdt daarom altijd een beetje marge in de planning. Ook in het budget is het aan te raden om een klein deel (tussen 5% en 10%) te reserveren voor onvoorziene uitgaven. Mocht alles meevallen en dit bedrag overblijven, dan is dit gelijk een mooi extraatje voor de inrichting.

7. Geef vakmensen de ruimte en een kopje koffie

Hoewel het goed is om vakmannen regelmatig te controleren (zie ook punt 2) wordt het werk van de meeste professionals er niet veel beter op als iemand ze de hele dag op de vingers staat te kijken. Ook leveren ze het beste resultaat wanneer ze de ruimte hebben om hun werkzaamheden uit te voeren, dus zorg ervoor dat de ruimte leeg en toegankelijk is. Een kopje koffie met iets lekkers erbij stellen de meeste werklieden wel op prijs en dit is dan gelijk een mooi moment om de vorderingen tot dan toe te controleren. Bovendien zijn ze met een kopje koffie vaker bereid om iets extra te doen, zonder dat dit direct op de rekening wordt meegenomen.

8. Verwen jezelf

Omdat een verbouwing een behoorlijke impact op je leven kan hebben is het niet handig om dit te combineren met andere stressvolle activiteiten (bijvoorbeeld stoppen met roken of het voorbereiden van een bruiloft). Neem tijdens de verbouwing ook de tijd om jezelf te verwennen. Een keertje extra uit eten (met als excuus dat er geen keuken is) of een mooie wandeling langs het strand of in het bos geven je weer voldoende energie om de rest van de verbouwing te doorstaan.

9. Houd je administratie bij

Om een goed overzicht te houden van het verbouwbudget is het belangrijk om tijdens de verbouwing de administratie goed bij te houden. Bewaar alle facturen goed, of sla ze digitaal op door ze met je smartphone te scannen. Vergeet hierbij de kleine uitgaven niet, alle bonnetjes van de bouwmarkt bij elkaar zorgen vaak wel voor een uitgave van enkele honderden euro’s of meer. Daarnaast is het goed om alle facturen te bewaren voor het geval er nog iets retour gebracht moet worden, of als je een beroep wilt doen op garantie.

Weber-1714

10. Verbouw samen met een bouwregisseur

Mis je zelf de tijd en kennis, of heb je geen zin om bovenstaande punten allemaal in de gaten houden? Maakt dan gebruik van de begeleiding van een bouwregisseur. Hij zorgt ervoor dat de planning wordt gehandhaafd en afspraken worden nagekomen. Ook houdt hij je verbouwbudget in de gaten om verrassingen achteraf te voorkomen.

Vul hieronder je gegevens in en ontvang meer informatie over de mogelijkheden van Ontspannen Verbouwen voor jouw verbouwing: