T: 06-19878210 | E: mail@ontspannenverbouwen.nl
T: 06-19878210
E: mail@ontspannenverbouwen.nl

Zelf je verbouwing regelen in 5 stappen

Niet alle verbouwingen zijn zo complex dat je er een bouwbedrijf of aannemer voor nodig hebt en als je het niet erg vind om er zelf wat tijd in te steken kun je met onderstaand stappenplan een eenvoudige verbouwing prima zelf regelen. Dat betekent niet dat je zelf alles uit moet voeren, maar je stuurt wel zelf de vakmensen aan. Hierdoor bespaar je jezelf de overhead kosten van een aannemer en heb je zelf meer invloed op het eindresultaat.

Stap 1: Bedenk welk resultaat je wilt bereiken

Voordat je begint met verbouwen  is het belangrijk om te bedenken wat je met de verbouwing wilt bereiken. Dit kunnen hele functionele wensen zijn zoals bijvoorbeeld een buitenkraan of een dakkapel, maar soms ook meer subjectieve wensen zoals een sfeervolle badkamer of een ruimere zolder. Probeer in het laatste geval de vertaalslag te maken naar functionele wensen door jezelf te vragen hoe je een ruimere zolder kunt creëren. Heb je hiervoor inspiratie nodig, koop dan een aantal woonbladen of kijk op sites zoals Roomed.nl.

Stap 2: Verdeel je verbouwing onder in een aantal klussen

De functionele wensen uit de eerste stap moeten nu vertaald worden naar een aantal klussen. Bij de verbouwing van de badkamer gaat het bijvoorbeeld om de volgende werkzaamheden:

  • Slopen van het oude sanitair en de oude tegels
  • Verplaatsen van leidingen en afvoeren en het installeren van inbouw onderdelen
  • Het plaatsen van de tegels
  • Eventueel het stucen en schilderen van de delen die niet betegeld worden
  • Het plaatsen van het nieuwe sanitair

Probeer de klussen zo in te delen dat elke klus bij een vakman onder te brengen is.

Badkamer ontspannen verbouwen

Stap 3: Zoek voor elke klus de meest geschikte vakman

Wanneer alle klussen helder zijn moet voor elke klus een vakman gezocht worden. Heb je niemand in je eigen netwerk, kijk dan op sites als Werkspot of Marktplaats. Vraag altijd meerdere offertes aan per klus en vergelijk niet alleen de prijs, maar kijk ook naar referenties en beschikbaarheid.

Om geld te besparen kun je ook besluiten om klussen zelf uit te voeren. Niet elke klus is daar even geschikt voor, maar bijvoorbeeld klein sloopwerk, schilderwerk of het leggen van laminaat kunnen met een beetje handigheid prima zelf worden uitgevoerd.

Stap 4: Zorg dat alle afspraken zijn vastgelegd

Wanneer voor elke klus de beste vakman geselecteerd is, is het zaak om de afspraken goed vast te leggen. Bij voorkeur met een getekende offerte, al volstaat een e-mail ook waarin alle afspraken bevestigd zijn. Zorg dat hierin niet alleen duidelijk omschreven is wat de werkzaamheden zijn en voor welke prijs  (in- of exclusief BTW), maar ook wanneer er gestart wordt en wie welke materialen levert. Maak een duidelijke planning en bespreek deze met de vakmensen. Houd in je planning ook rekening met uitloop en droogtijd, een schilder kan pas beginnen wanneer het stucwerk voldoende droog is.

Stap 5: Controleer het resultaat en stuur bij wanneer nodig

Als alles vastgelegd is kan de verbouwing beginnen. Blijf tijdens de uitvoering de vakmannen controleren, zonder ze al te veel op de vingers te kijken (lees hier meer daarover). Bekijk ook of het resultaat aansluit bij je wensen. Mocht een lichtknopje toch niet op de goede plaats komen, verplaats het dan direct. Als je ermee wacht tot de muur gestuct en geschilderd is, is het niet meer zo makkelijk om het te verplaatsen.

Kun je met bovenstaand stappenplan zelf je verbouwing begeleiden? Of heb je toch liever iemand die voor jou dit soort zaken regelt en ervoor zorgt dat de verbouwing ontspannen aanvoelt? Gebruik dan het formulier hieronder om contact op te nemen.

Contact

Vul in onderstaand formulier je contactgegevens in, dan wordt er contact met je opgenomen.