T: 06-19878210 | E: mail@ontspannenverbouwen.nl
T: 06-19878210
E: mail@ontspannenverbouwen.nl

Klaar met de verbouwing? Monteer een rookmelder en koolstofmonoxidemelder

In nieuwbouwwoningen zijn ze sinds 2003 verplicht, maar bij een verbouwing of renovatie van een oudere woning worden ze nog vaak vergeten: de rookmelder en de koolstofmonixide (CO) melder. Esthetisch is het ook niet logisch om je mooie strak gestucte plafond te voorzien van een lelijke rookmelder welke bij voorkeur op een zichtbare plaats hangt, maar omdat er jaarlijks in Nederland tientallen mensen om door woningbrand of koolstofmonoxidevergiftiging omkomen, is dit wel noodzaak.

Brand Fire

Rookmelders

Een rookmelder begint te piepen als deze rook signaleert. Omdat rook altijd naar boven trekt moet deze aan het plafond gemonteerd worden en minimaal 50 cm vanaf een wand of ander groot obstakel. Plaats op elke etage een rookmelder in een ruimte op de vluchtroute (hal of overloop). In nieuwbouwwoningen worden rookmelders op het lichtnet aangesloten en gekoppeld, zodat alle rookmelders een alarmsignaal afgeven wanneer één van de melders rook signaleert. Er zijn ook rookmelders op batterij die draadloos gekoppeld kunnen worden. Deze kunnen na een verbouwing makkelijk geïnstalleerd worden, zonder dat de bedrading aangepast moet worden.

Koolstofmonoxidemelders

Koolstofmonoxide (CO) ontstaat bij een onvolledige verbranding en zorgt bij slechte ventilatie voor verstikking. Dit wordt vaak geassocieerd met oude geisers en gaskachels, maar kan ook bij een moderne CV ketel voorkomen als deze niet goed is afgesteld. Ook kan een slecht aangesloten CV ketel of gaskachel van (onder)buren zorgen voor een gevaarlijke concentratie koolstofmonoxide in je woning.

Koolstofmonoxide mengt zich met lucht. Een koolstofmonoxide melder kan daarom beter niet aan het plafond gemonteerd worden, maar aan de wand op ca. 1,50 m hoogte (op een slaapetage op de hoogte van het matras) en niet in een hoek.

  • Monteer direct na een verbouwing koolstofmonoxidemelders op de etage waar een CV ketel, geiser en/of (gas)kachel/haard staat en op de slaapetage(s).
  • Laat je CV ketel jaarlijks controleren en onderhouden door een erkend installateur.
  • Controleer de CO-melders maandelijks en vervang de batterijen als deze (bijna) leeg zijn;
  • Zoek je een goede en voordelige koolstofmonoxidemelder, dan is dit een goede keuze.

 

 

Hoewel met zorg samengesteld kan bovenstaande tekst onjuistheden bevatten. Volg bij montage van een rook- en/of koolstofmonoxide melder altijd de bijgesloten instructies. Mocht je fouten in bovenstaande tekst vinden, geeft het dan door.